Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 29 de març 2024.

Posicionament de CCOO davant la Mesa Sectorial sobre transitòries al RD 276/2007 d'accés i ingrés docent del dimarts 21 de desembre

    CCOO valora positivament que en la proposta del Ministeri s'incloguin reivindicacions històriques que ve barallant des de fa molt temps. Per al sindicat és fonamental que les modificacions afectin ja des de la pròxima convocatòria de processos selectius a celebrar a la fi del curs 2021-2022.

    21/12/2021.
    CCOO continuarà barallant perquè surtin les suficients places totals per a reduir la temporalitat a un màxim del 8%.

    CCOO continuarà barallant perquè surtin les suficients places totals per a reduir la temporalitat a un màxim del 8%.

    Transitòria 4a sobre modificació del concurs oposició fins a 2024:

    La baralla de CCOO i l'Acord de pla de xoc per a l'estabilització i la reducció de la temporalitat, fruit de les negociacions del sindicat amb Funció Pública, han aconseguit un concurs oposició amb una fase d'oposició simplificada:

    • Es planteja una sola prova amb parts no eliminatòries entre si.
    • S'elimina de manera generalitzada el supòsit pràctic, que segons els estudis realitzats és la fase en la qual major sedàs es realitza en moltes especialitats, en ser usat com a element de virtuosisme academicista i no com a element pedagògic per les administracions educatives.
    • Es redueix el que anteriorment constituïa la segona prova per a assegurar l'agilitat dels processos, en deixar de ser eliminatoris i passar totes les persones aspirants per totes les parts.

    En el barem de mèrits del concurs oposició, es recull l'exigència històrica de CCOO que l'experiència tingui un caràcter no substituïble. Això és molt rellevant, perquè en el barem anterior, encara que l'experiència tenia també un valor màxim de 7 punts, el total de la suma de tots els apartats era 14, és a dir, que sense experiència es podia arribar a un 7 sobre el màxim de 10, amb el que el valor no substituïble de l'experiència en realitat era de 3 punts sobre 10.

    Aquesta situació, portada al total del concurs oposició, donava un valor no substituïble de l'experiència d'un 12% (el 30% del 40% assignat a la fase de concurs) i ara es col·locaria en un 28% (el 70% del 40%).

    Aquest canvi és molt més raonable i equilibrat de cara a un procés que pretén afavorir clarament l'estabilització i continua permetent l'entrada d'aspirants nous.

    CCOO demanarà en la Mesa de Negociació tots els aclariments oportuns i realitzarà les propostes de millora necessàries. Especialment en el que té a veure amb la realització de proves pràctiques en algunes especialitats que apareixen en el text del Ministeri, amb mesures que evitin que es quedin places desertes, amb l'exempció de la fase de pràctiques per al personal amb temps d'experiència i amb la concreció de la resta d'apartats del barem de mèrits. També exigirà actuacions que afavoreixin la bona gestió i la transparència del procés, com la millora de les condicions de treball dels tribunals, la reducció d'aspirants per tribunal, actuacions que assegurin l'anonimat i la millora en la coordinació dels criteris d'avaluació i en la transparència del procés. A més, plantejarà simplificació dels procediments d'accés a cos de grau superior i d'adquisició de noves especialitats.

    Per a CCOO és fonamental que les modificacions entrin en vigor en la pròxima convocatòria de processos selectius que se celebraran a la fi del curs 2021-2022, com venim exigint públicament al Ministeri i les CC. AA. Queda clar en la proposta ministerial que totes les places convocades per concurs oposició, tant les d'estabilització com les de reposició, es regiran per la transitòria 4t, des d'ara i fins a 2024, i és necessari que les CC. AA. esperin que estiguin publicades aquestes modificacions en l'RD abans de convocar els processos selectius del curs 2021-2022, tal com va succeir amb la transitòria 3r en 2018.

    Transitòria 5è sobre procediment excepcional de concurs de mèrits:

    La qüestió de la transitòria 5è sobre concurs de mèrits sense oposició és més complexa, doncs en ser una cosa completament nova, i haver-se introduït a última hora en la Llei, planteja dubtes de seguretat jurídica que requeririen d'un estudi més calmat.

    Entenem que des del Ministeri s'ha intentat plantejar una proposta amb la màxima seguretat jurídica possible, tenint en compte que segons la Llei ha de ser un concurs de lliure concurrència i que respecti els principis constitucionals d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat. No obstant això, els efectes d'aquest concurs, els greuges comparatius i els efectes cridada que pot produir la seva aplicació són bastant insospitats sigui com sigui el nombre de places –ja que la Llei parla en tot moment de places i no de persones– que vagin per aquest procediment en el nostre sector docent amb la complexitat que planteja definir-les.

    El concurs oposició té un historial de negociacions i propostes prèvies en les taules de negociació i està també en l'Acord sindical amb Funció Pública, però aquest no és el cas del concurs de mèrits sense oposició, que no ha estat negociat anteriorment.

    En qualsevol cas, CCOO continuarà barallant perquè surtin les suficients places totals per a reduir la temporalitat a un màxim del 8%. És necessària la convocatòria de més de 125.000 places, entre els diferents conceptes, a nivell estatal des d'ara fins a 2024.

    Tinguis l'experiència que tinguis, sense places no hi ha plaça.