Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 29 de març 2024.

POLITICA SOCIAL

Rompre silencis

    29/10/2020.
    Rompre silencis

    Rompre silencis

    Va començar el nou curs, amb iguals o potser pitjors “traves” que a l'inici de la pandèmia. La meva visió com a mestra d'educació especial va dirigida als alumnes i alumnes que més necessiten d'una educació inclusiva i recursos suficients per a poder atendre totes les seves necessitats, promulgant un ensenyament de qualitat i proporcionar totes les eines necessàries per al bon desenvolupament en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge. Precisament en aquests moments tan difícils, els nens i no tan nens amb necessitats han de ser prioritat en el sistema educatiu, dotant als centres de tots els recursos materials i personals que siguin necessaris per a poder dur a terme la tasca docent en condicions òptimes. En aquest cas enfocarem aquest article en les persones amb problemes d'audició.

    En primer lloc, l'educació dels sords hauria de ser més senzilla si des de l'edat més primerenca el llenguatge de signes fos obligatori, no sols per als hipoacúsics, sinó també per les persones que hi senten; això ajudaria a la comunicació, que és essencial pel bon funcionament de l'educació, considerant el llenguatge de signes com una llengua.

    Al no tenir aquesta opció, hauria d'haver-hi intèrprets en les classes ja que l'alumnat amb problemes d'audició supera els nou mil i la seva formació hauria d'estar en igualtat de condicions.

    Si posem tots els mitjans per a la seva formació, veurem com arribaran a bon terme. Hauria d'haver-hi una consciència global sobre les llengües de signes i drets fonamentals per a sords.

    A destacar el tema d'interès de les màscares transparents que suggereixen persones sordes com Marcos Lechèt, idònies per a la correcta lectura de llavis; encara que el problema és que han d'estar molt a prop per a això. Aquesta eina seria un èxit per a les persones autistes ja que han de reconèixer a la persona alhora que escolten la veu.

    Com a referència mundial, trobem el programa lectiu específic per a sords de la Universitat Gallaudet a Washington, amb més de dues mil matriculats a l'any i per desgràcia l'única del món. Des de la comunitat educativa s'hauria de fer un sever esforç perquè aquests programes que funcionen es generalitzessin i fessin extensius per a la resta de païssos.

    Susana Martín-Doimeadios Parejo.

    Responsable de Polítiques Socials de les Illes Balears