Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 26 de desembre 2024.

L'infrafinançament està en l'educació pública

    CCOO no consentirà l'infrafinançament de l'escola pública mentre s'incrementen els fons per a l'ensenyament concertat.

    28/10/2024.

    Davant les inquietants notícies aparegudes en premsa en els últims dies (El País, 23 i 24 d'octubre de 2024) sobre l'inacceptable increment de fons públics per a l'ensenyament concertat, CCOO reitera el seu contundent rebuig a aquesta mesura, més quan des de diferents administracions públiques s'estan retallant els fons destinats a l'ensenyament públic i s'incrementa la durada dels anys dels concerts educatius.

    El sindicat, ja va deixar clara aquesta postura en el document “Prioritats de CCOO per a la Legislatura en Educació”, del 5 de desembre de 2023, en el qual textualment es recull:

    “En un context en el qual la majoria de les administracions educatives estan en mans d'organitzacions polítiques conservadores neoliberals, és més necessari que mai defensar l'educació pública, garant de cohesió social i que el bé comú se situï per sobre dels interessos del mercat i del benefici privat.

    Exemple clar del que estem dient és la desigual desaparició d'unitats en Infantil i Primària entre centres públics i centres concertats, on, davant una baixada d'alumnat similar, les unitats se suprimeixen en la xarxa pública i no en la xarxa concertada. Així, mentre l'alumnat en CEIP públics descendeix un 7,06% i les unitats d'aquests mateixos centres un 2,51%, en els centres privats-concertats, l'alumnat va descendir un 7,45% i, no obstant això, les unitats només van descendir en un gairebé imperceptible 0,13%. Això implica que s'estan protegint els interessos econòmics de la gestió privada i no als centres públics”.

    I continuava dient:

    “Des de CCOO continuem reivindicant que a l'educació es destini, almenys, el 7% del PIB. L'enfortiment del dret a l'educació, així com de l'educació pública, on l'equitat, la inclusivitat i la qualitat han d'anar de bracet. És necessari incrementar la inversió educativa a curt termini en un 7,41%, un 0,7% d'increment en la despesa pública total, que suposa un 0,33% de l'últim PIB i un 0,35% del PIB anterior a la pandèmia. És una cosa completament raonable, tenint en compte sempre que l'educació no és una despesa, sinó que és una inversió imprescindible per a un bon futur”.

    D'igual mode s'assenyalava:

    “L'escolarització ha de realitzar-se des del principi d'integració social. Això requereix que tot l'alumnat divers es matriculi de mode equilibrat en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics”.

    No obstant això, l'ensenyament concertat porta incomplint la Llei i cobrant quotes a les famílies des de la seva creació i, malgrat les múltiples denúncies, no s'ha aconseguit eliminar aquesta pràctica. A més, bona part dels centres concertats realitza pràctiques il·legals per a seleccionar alumnat i no escolaritza degudament a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i en desavantatge social, d'aquí ve que la pública assumeixi entre el 75% i el 80% d'aquest alumnat.

    D'igual manera en l'informe d'Inici de curs, 2023-20024, després de demostrar amb sòlides dades, com l'escola pública sofria una inacceptable reducció d'unitats enfront de l'escola concertada, es recollia els següent:

    “Això implica que s'estan protegint els interessos econòmics de la gestió privada i no als centres públics. En definitiva, s'està privatitzant progressivament el sistema i les dades són especialment impactants en alguns territoris. Això se suma a altres estratègies de privatització i aprimament del sistema públic en relació amb la gestió privada que s'estan duent a terme en altres etapes educatives i que CCOO també ha posat de manifest.

    Especial gravetat té el cas de la Formació Professional, com es pot aprofundir en l'últim informe sobre FP elaborat pel sindicat”.

    Per tot això, des del sindicat es considera, i així s'ha plantejat en tots els fòrums en els quals es troba present (taules de negociació, Consell Escolar de l'Estat, consells escolars autonòmics…), que davant aquesta situació, de clar atac a l'ensenyament públic, són imprescindibles i urgents mesures globals que assegurin que en tot el territori es potencia l'educació pública com a garant de qualitat educativa, cohesió social i igualtat d'oportunitats per a totes i tots.

    Després de tot el que s'ha dit, la solució a la falta de finançament de l'ensenyament al nostre país no pot passar per la ingènua mesura d'incrementar els fons públics que es lliuren a les patronals de l'ensenyament concertat, que l'única cosa que aconseguirien seria incrementar els seus marges de benefici, sense cap repercussió sobre les condicions laborals de les persones treballadores del sector. Més quan el sou del professorat de l'ensenyament concertat es realitza mitjançant “pagament delegat” i les condicions laborals del qual, igual que les de la resta de treballadores i treballadors del sector, seran sempre defensades per CCOO, com a sindicat de classe allunyat de plantejaments corporatius.

    Per tot això, CCOO serà molt bel·ligerant si al final es confirma, amb fonts oficials, l'increment de fons per a l'ensenyament concertat, mentre que l'escola pública i els seus treballadors i treballadores són els grans oblidats, tant per governs conservadors com per aquells que es defineixen com a “progressistes”.