Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 21 de desembre 2024.

ENSENYAMENT PÚBLIC

Resum mesa d'insularitat de Menorca

    21/03/2024.

    El director general, Ismael Alonso Sánchez, inicia la reunió a les 13:00 sense la presència del Conseller. Abans d'entrar en l’ordre del dia, i a l’espera que arribi el Conseller, el Director general ens ofereix un torn obert de preguntes, on sorgeix el tema de les places d’oposicions que tot just acaben de sortir. Albert Flores ens comenta que s’han reduït dràsticament les places ofertades perquè en un principi, la previsió de places es va fer sense tenir en compte tot el que ha passat arrel del CCMM. La Conselleria es mostra prudent en aquest sentit, i s’excusa en el el fet que ja s’han flexibilitzat les CCSS.

    Apart d’això, Alonso ens comenta que es farà una darrera Mesa d’insularitat a Eivissa per tancar aquest full de ruta, i que a Mallorca no se’n farà cap, tot i que allà també hi ha zones on tenen problemes semblants.

    1. CATALOGACIÓ DE PLACES DE MOLT DIFÍCIL COBERTURA.

    No se’ns ha remès cap documentació perquè precisament l’estan elaborant. Ens passaran les dades que ens presentaran a continuació.

    Pel pròxim curs escolar la Conselleria d’Educació proposa catalogar places de difícil cobertura i molt difícil cobertura. Començaran per les de molt difícil cobertura (PMDC d’ara endavant) per intentar que totes les places estiguin ocupades l’1 de setembre de 2024. El Conseller explica que les PMDC es podran cobrir, de moment, amb el remanent pressupostari del que disposi Conselleria. Les places de difícil cobertura, molt més nombroses, s’hauran de tractar en els propers pressuposts (recordem que ara per ara, tot el tema de pressuposts està bloquejat per la situació política).

    Els criteris que es tindran en compte per les de molt difícil cobertura són:

    Primer motiu: La llista d’aspirants en aquestes places a l’illa ha de ser menor de cinc persones. Es preveuen 17 especialitats. 33 places a Menorca; 99 a Eivissa i 14 a Formentera.

    Segon motiu: Places que quedin sense cobrir 15 dies després de ser convocades. S’ha fet una previsió amb la mitjana de cinc anys. Es preveuen 13 places a Menorca; 31 a Eivissa i 5 a Formentera.

    Cada plaça que es consideri de molt difícil cobertura ha de passar per consell de govern.

    2. COMPLEMENT PLACES DE MOLT DIFÍCIL COBERTURA. PROPOSTA ECONÒMICA.

    Es proposa fer la pujada econòmica en dos trams per facilitar que es pugui implementar. A Menorca es preveu 100 euros el curs pròxim i 200 euros el curs següent. A Eivissa 200 el pròxim i 400 el següent, degut a la urgència i situació de l’habitatge a Eivissa i Formentera.

    CCOO va demanar per registre d’entrada un plus de perillositat pels centres penitenciaris i de mesures per joves. La Conselleria dotarà d’aquest plus als centres esmentats. Al curs pròxim un 15%, 180,17 euros i el curs 25-26 un 20%, 240,23 euros.

    Per normalitzar tota aquesta situació, la proposta ha de madurar i arribar a Rang de llei, ja que no pot ser una mera normativa. El complement d’insularitat tampoc es pot tocar, ja que és una competència del govern central. S’ha de treballar amb les eines que es tenguin a ma a l’àmbit de la nostra CCAA.

    3. INDEMNITZACIÓ PER RESIDÈNCIA I HABITATGE.

    S’està negociant a Eivissa per fer un conveni amb empreses d’hostaleria per facilitar que tots i totes les professores i mestres puguin tenir un lloc on viure. Es donen 400 euros per ajudes de lloguer. Es preveu que la nova Llei d’habitatge estigui aprovada després de Pasqua i així facilitar l’accés a la vivenda.

    4. TORN OBERT DE PARAULES.

    Respecte la demanda de tots els sindicats d’activar l’increment del plus d’insularitat, el Conseller ens explica que això depèn dels pressupostos de l’Estat i actualment està aturat. Ell ha enviat una carta a la ministra d’Educació demanant-li aquesta pujada i justificant que hi ha molta diferència amb altres territoris.

    En general, tothom veu amb bons ulls aquestes mesures, ja que s’han debatut i són a l’Acord marc vigent.

    Des de CCOO hem manifestat que la millor de les mesures sigui probablement la intervenció directa per mitjà de convenis amb hotels i altres establiments, ja que, les mesures econòmiques, tot i ser benvingudes, provocaran greuges comparatius entre el col·lectiu docent; per no comentar les mangarrufes que afloraran fruit de la ‘picaresca’.