Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 23 d?abril 2024.

Mesa Sectorial d'Ensenyament 9-6-22: FOLC, condicions de contractació i cessament dels interins

    Consulta com es traduirà l'aplicació de la Llei de Temporalitat

    09/06/2022.

    En la reunió mantinguda avui s'han tractat els següents punts:

    1. Modificació del Decret 15/2001, de 14 de setembre, pel qual es regula l’exigència de coneixement de les llengües oficials al personal docent.

    Aquest Decret avui per avui, no tenia actualitzats els requisits lingüístics de cara als nous processos que estan en marxa, per tant, calia una modificació en relació a les titulacions que certifiquen el coneixement de les llengües oficials per al personal docent.

    Fins ara el requisit per accedir a les oposicions era el C1 i per poder optar a una destinació definitiva, o treballar com interí/na, el C1 més el FOLC. Doncs bé, ara amb la modificació de l’art 2.2., s’unifica el criteri i s’estableix que en tots els processos a partir del 2023 s’haurà de tenir el C1 i el FOLC (Certificat de Capacitació per a l’ensenyament de i en llengua catalana de infantil-primària o secundària).

    Amb l’aprovació per unanimitat de la modificació d’aquest Decret, tota persona que a partir del curs 2022-2023 vulgui participar en qualsevol de les convocatòries de les Illes Balears, ja sigui d’interinitats, concurs de mèrits o qualsevol dels sistemes d’oposició que es convoquin, només ho podrà fer si compleix amb aquest doble requisit, per tant podem dir que estem d’enhorabona en relació en aquest punt.

    2. Modificació de la disposició addicional tretzena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    Per contextualitzar els fets que han provocat la modificació d’aquesta disposició ens hem de remetre al moment en que CCOO, arran de les negociacions mantingudes amb el ministeri va aconseguir un model d’oposició molt beneficiós per aplicar durant el període transitori en què havien de rebaixar la taxa d’interinitats al 8% a tot l’estat espanyol. Recordem que les característiques de les proves selectives que es varen aconseguir foren les següents:

    - Proves no eliminatòries

    - 3 bolles per els examens de 25 temes; 4 per als temaris d’entre 25-50 temes i 5 bolles per als de més de 50 temes

    - Eliminació del supòsit pràctic en aquelles especialitats on no calgués la demostració de les habilitats pràctiques

    - La defensa de la unitat didàctica que la persona que oposita volgués

    …entre d’altres.

    Però quan la llei va passar a tràmit parlamentari, alguns partits polítics nacionalistes presionats per determinats sindicats varen provocar la modificació de l’EBEP per donar cabuda a les seves exigències. L'aplicació d’eixe canvi en la normativa va donar com a resultat el TREBEP (Text Refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic) i es va establir com a data límit d’adaptació el 7 de juliol de 2022, per tant serà d’aplicació a partir del curs 2022-23.

    Aquesta disposició addicional tretzena entra en contradicció amb el que es contempla a l’art. 10 del TREBEP, on es concreten les directrius que determinen la selecció, nomenament i cessament del personal funcionari interí, així com les indemnitzacions. Com a resultat, la normativa determina:

    - El nomenament de les vacants seran per un període de 3 anys sempre que no siguin reclamades per un Funcionari de Carrera. En arribar a eixe període límit s’oferiran en les oposicions (tal i com ve marcat amb el canvi de la normativa per evitar incòrrer novament en frau de llei) i si quedàs deserta tornaria a ser oferida als interins. Desparareix, per tant, el concepte de “Vacant Sobrevinguda”, ja que tota plaça que no sigui ofertada a partir del curs 2022-23 en el tràmit de l’estiu com a vacant, tindrà la consideració de substitució i cessarà en les condicions que es detallen a continuació.

    - Les substitucions duraran el “temps estrictament necessari”. La conselleria proposava fixar la data a 30 de juny però tots els sindicats ens varem oposar amb diferents arguments. Des de CCOO varem insistir en fixar la data a 31 de juliol donat que cada vegada més, s’allarguen les tasques i es continua treballant en juliol, i per altra part no tenim opció de cotitzar, ni molt manco puntuar com interins donada les característiques de la nostra feina. Finalment, la Conselleria es va posicionar i ha optat per deixar el redactat tal i com està recogit al TREBEP, és a dir, sense determinar la data de finalització.

    - El TREBEP estableix que la finalització dels contractes no dóna dret a cap compensació. Per tant, desapareix la remuneració econòmica que quasi equivalia a una mensualitat en aquells contractes on s’havia treballar durant més de 5 mesos i mig durant un curs escolar.

    - Els programes de caràcter temporal, com el PROA o d’altres que puguin sorgir, tindran una durada màxima de 3 anys i com a molt es podran prorrogar 12 mesos més.

    - Els docents interins també tindran opció a places creades com a conseqüència de l’excés o acumulació de tasques en els centres, amb un màxim de 9 mesos, dins d’un període de 18 mesos.

    Per tant, davant aquest plantejament CCOO va votar en contra i demanarem reiteradament que es fixés la data de contractació a 31 de juliol perquè les conseqüències d’aquest canvi normatiu no perjudiqués les condicions laborals del col·lectiu d’interins com passarà si es du a terme sota aquests termes.