Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 27 d?abril 2024.

CCOO impugna el XXIII Conveni Col·lectiu d'Autoescoles

    Després de la publicació en el BOE del XXIII Conveni Col·lectiu d'Autoescoles,CCOO ha decidit interposar demanda d'impugnació en l'Audiència Nacional en considerar que existeixen alguns articles que no s'ajusten a la legalitat vigent.

    06/05/2022.
    CCOO autoescoles

    CCOO autoescoles

    En concret sol·licitem que es declari la nul·litat dels següents apartats:

    1. Part de l'apartat 3 de l'article 1, on s'expressa:

    “sense que puguin obrir-se negociacions en àmbits territorials inferiors ni prevaler condicions col·lectives d'àmbit territorial inferior excepte les ja existents en relació amb les quals el present conveni col·lectiu sectorial estatal actuarà de dret supletori”

    Durant la negociació, CCOO va manifestar que aquest punt constituïa una línia vermella per a la nostra organització, ja que considerem que la prohibició de negociar en àmbits territorials inferiors (autonòmics, provincials o d'empresa) és contrari al dret a la negociació col·lectiva. No entenem que les organitzacions sindicals signants pretenguin posar límits a la voluntat que en un moment determinat puguin tenir les persones treballadores del sector en aquests àmbits.

    2. Part final del paràgraf primer de l'article 5 on s'expressa, en relació amb les parts legitimades per a la denúncia expressa del conveni, el següent:

    “El present Conveni Col·lectiu es prorrogarà d'any en any a partir de l'1 de gener de l'any 2024 per tàcita reconducció, tret que amb anterioritat i amb dos mesos d'antelació al final del període de vigència del Conveni o el de qualsevol de les pròrrogues hagués mediat denúncia expressa del conveni per qualsevol de les parts signants en aquest”

    La restricció a les parts signants de les organitzacions legitimades per a denunciar el conveni col·lectiu contravé igualment el dret a la negociació col·lectiva.

    3. Paràgraf tercer de l'article 12, on s'expressa:

    “El período de Vacaciones será comunicado, a los trabajadores con dos meses de antelación, como mínimo, siempre que la empresa tuviera conocimiento con esa antelación del periodo vacacional de la Jefatura de Tráfico”

    Considerem contrari al dret a les vacances la fixació del seu gaudi per part de l'empresari mitjançant una simple comunicació, així com el condicionament a circumstàncies alienes a la persona treballadora del dret a conèixer amb antelació de dos mesos el període de gaudi.

    4. Part final del paràgraf segon de l'apartat 1 de l'article 26 on, en relació amb la reducció de jornada del progenitor/a, guardador/a amb finalitats d'adopció o acollidor/a permanent, per a la cura de menor al seu càrrec afectat per malaltia greu, s'expressa:

    “com a màxim, fins que el menor compleixi els 18 anys”

    El citat apartat de la norma és contrari a la nova regulació continguda en l'art.37.6 del ET, que fixa l'edat en 23 anys.

    5. Paràgrafs segon i tercer de l'apartat “Infraccions dels empresaris” de l'article 43, on s'expressa:

    “El personal contractat, a través del Comitè d'Empresa, Delegats/des de Personal o Delegats/des Sindicals, tractarà en primera instància de corregir la suposada infracció apel·lant a l'empresari. Si en el termini de 10 dies desde la notificació a l'empresari no hagués rebut solució, o aquesta no fos satisfactòria per al reclamant, podrà incoar expedient davant la Comissió paritària d'interpretació, mediació i Arbitratge, la qual en el termini màxim de 20 dies a la recepció del mateix emetrà dictamen”

    CCOO considera que l'establiment d'un tràmit preprocessal preceptiu davant l'empresari (no previst en la llei) és contrari al dret a la tutela judicial efectiva, sent clarament limitatiu i dissuasiu. A més, exposaria a la persona treballadora a un risc innecessari de sofrir represàlies per part de l'empresari, en haver de formular una sol·licitud en l'àmbit intern.