Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 19 d?abril 2024.

Nines i joves en les TIC

    El quart dijous d'abril se celebra el Dia Internacional de les Nines en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) amb l'objectiu d'animar a nines i dones joves a considerar la possibilitat d'orientar els seus estudis i professions al camp de les carreres tecnològiques, un sector que, si bé atractiu econòmica i laboralment, continua sense atreure-les a les seves aules i llocs de treball.

    28/04/2022.
    Dia Internacional de les Nines en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)

    Dia Internacional de les Nines en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)

    Per a 2050, el 75% d'els treballs estaran relacionats amb les àrees STEM. No obstant això en l'actualitat, com a exemple, només el 22% dels llocs en el creixent sector de la intel·ligència artificial estan ocupats per dones. Del document Panorama de l'Educació de 2017 es desprèn que “a Espanya, aproximadament el 24% de l'alumnat matriculat en enginyeries, producció industrial i construcció van ser dones en 2015, el mateix percentatge que la mitjana de països OCDE. La proporció de dones en estudis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) va ser tan sols del 12%, per sota del 19% de la mitjana de l'OCDE”.

    Donar a les dones igualtat d'oportunitats en carreres STEM no sols implica avançar en la reducció de la bretxa salarial de gènere, sinó també en la millora de la seguretat econòmica de les dones i l'ampliació de les seves possibilitats d'independència, i a garantir una força de treball diversa i talentosa que integra els punts de vista, vivències i experiències individuals sense deixar fora a la meitat de la societat, evitant així els biaixos i superant els obstacles que encara ens impedeixen aconseguir una igualtat real.

    El sistema educatiu, que és un reflex de la societat, replica les tendències i pautes culturals i no pot mantenir-se aliè als diferents patrons socials en funció del gènere, la qual cosa influeix en les eleccions dels estudis dels alumnes, que els encaminen a preferir aquells considerats “propis del seu sexe”. La tendència que ja marcaven els estudis i informes des de fa més d'una dècada, si bé disminueix en alguns sectors, hi ha uns altres on és més acusada o directament no tenen presència femenina.

    Per a generar una nova tendència, és imprescindible que es produeixi un canvi profund. El procés ja està en marxa, com reflecteix l'actual legislació educativa, però és necessari que el sistema educatiu i l'orientació professional continuïn evolucionant per a combatre i ajudar a transformar la discriminació social de les dones des de les edats primerenques i en l'àmbit de les famílies i de les pròpies institucions educatives.

    Tot això requereix que es doti de mitjans humans i recursos materials a tots els centres educatius, que permetin la planificació i posada en marxa d'accions de sensibilització i formació que fomentin la perspectiva de gènere i l'eliminació d'estereotips sexistes sobre les professions, i que erradiquin els patrons masclistes de comportament dels centres, de les relacions socials de menors i joves, i de tots els aspectes del seu desenvolupament. No podem oblidar, per descomptat, que totes les accions que s'emprenguin hauran d'estar dirigides al conjunt de la comunitat educativa: alumnat, professorat i resta de treballadors i treballadores del centre i famílies, perquè en el procés de socialització totes i tots som responsables de les conseqüències.

    D'aquí ve que sigui important, com ha defensat sempre la Federació d'Ensenyament de CCOO, que s'incorporin en els plans d'estudi de totes les matèries les aportacions de les dones al llarg de la història; que es posin els recursos necessaris per al compliment de la normativa vigent en matèria d'igualtat en tota la seva extensió i per al desenvolupament dels plans d'igualtat; i que es dissenyin programes de formació que afavoreixin l'elecció per part de nines i dones joves d'aquelles professions masculinitzades, entre altres reivindicacions.