Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 28 de març 2024.

El treball és un dret, la salut també

    CCOO demana situar la prevenció dels riscos laborals en el centre de la recuperació

    27/04/2022.

    URL | Código para insertar

    El treball és un dret, la salut també

    El treball és un dret, la salut també

    EL TREBALL ÉS UN DRET, LA SALUT TAMBÉ

    Després de dos anys de pandèmia, ha quedat de manifest que la salut pública i la salut laboral han d'anar de la mà. Garantir les condicions de seguretat i salut en els centres de treball ha estat, sens dubte, una de les claus per a contenir i controlar la transmissió del virus en el conjunt de la societat.

    Però la pandèmia ens ha deixat seqüeles: les persones afectades per la COVID persistent, amb conseqüències laborals per als qui la sofreixen, exigeixen polítiques de prevenció i de Seguretat Social específiques encara sense desenvolupar. CCOO ha reclamat de manera insistent incloure la COVID 19 en el llistat de malalties professionals, ja que això facilitaria una major protecció i millors prestacions per a les persones afectades.

    L'avanç d'Estadístiques d'Accidents de Treball (AATT) corresponent a l'any 2021 (Ministeri de Treball) reflecteix que a Balears va haver-hi un total 19.175 AATT amb baixa, amb un increment respecte al 2020 del 29,19%. Si bé l'increment és notable en comparació interanual, l'any 2020 va ser un any anòmal en termes estadístics, degut a l'efecte de la pandèmia: el confinament, l'alentiment de l'activitat econòmica, els ERTs o l'extensió del teletreball, entre altres raons, van provocar un descens significatiu en el nombre d'accidents de treball.

    Quant als índexs d'incidència en jornada de treball, que mostren la sinistralitat expressada en nombre d'accidents de treball per cada 100.000 persones treballadores ocupades, Balears torna a encapçalar l'any 2021 l'índex d'incidència més alt de l'Estat: 3.621,8, molt per sobre de la mitjana estatal (2.670,6). Quant als accidents de treball mortals, hi ha hagut 8 morts en el treball (7 en el 2020), una dada que pot variar a l'alça, ja que la definició d'accident mortal va canviar en 2019, incloent aquelles defuncions produïdes en els 12 mesos posteriors per causa de l'accident de treball (en 2020 això va suposar 47 morts més a nivell estatal).

    Els sectors d'activitat amb major sinistralitat són en primer lloc construcció (4.189), i a continuació hostaleria (2.854), comerç i reparació de vehicles (2.078). Destacar els 2.065 AATT en el sector d'activitats sanitàries i de serveis socials, una xifra que ha augmentat respecte al 2020 en 850 accidents més, dada que reflecteix la deteriorament de les condicions de treball en tots dos sectors durant els dos anys de pandèmia i que, lamentablement, encara persisteix i està tenint conseqüència en la salut de les seves plantilles.

    L'altre vessant (desconeguda moltes vegades) de la salut laboral són les malalties professionals. Tal com venim denunciant de manera insistent des de CCOO, aquí el principal problema és el seu subregistre, el qual està motivat per diferents causes: des de la dificultat d'establir un nexe de causalitat entre la malaltia i les exposicions laborals, o la falta de desenvolupament per part de les Comunitats Autònomes de polítiques públiques (per exemple, Balears) que afavoreixin el seu aflorament i evitin la seva derivació com a malaltia comuna als serveis públics de salut. En la nostra comunitat s'han comunicat 343 parts de malalties professionals. Malalties d'origen laboral que tenen una incidència major en les dones.

    Les dades mostren les febleses i importants llacunes en la salut i seguretat en el treball i, conseqüentment, la necessitat d'impulsar polítiques en la nostra comunitat que abordin la prevenció de riscos laborals que ens permetin revertir tendències i avançar en la millora de les condicions de treball en tots els àmbits.

    Tenim esperança en què la reforma laboral redueixi la temporalitat i la sinistralitat associada. Però és imprescindible fer més polítiques i actuacions que enforteixin, entre altres aspectes, la prevenció en les empreses, incorporar la perspectiva de gènere, o abordar els riscos derivats de les noves formes de treball. Per a aconseguir-ho, és necessari ampliar els recursos de l'Institut Balear de Seguretat i Salut en el Treball (IBASSAL) i de la Inspecció de Treball. Només així aconseguirem que la salut sigui un dret fonamental també en el treball.

    Documentació associada
    Enllaços relacionats
    Documentació associada
    Enllaços relacionats