Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 24 d?abril 2024.

CCOO diu NO a les darreres modificacions d'ingrés a la professió docent que marca el Ministeri

  • Denúncia que podria donar lloc a diversos escenaris perjudicials per a les i els aspirants

El Ministeri d'Educació i FP ha introduït, arran del dictamen del Consell d'Estat, sense cap negociació ni previ avís, canvis incomprensibles i de gran gravetat que empitjoren i dificulten la gestió dels processos d'estabilització del personal docent.

13/04/2022.
CCOO continuarà treballant i actuant amb tots els mitjans al seu abast perquè es rectifiqui i es corregeixi aquest desori.

CCOO continuarà treballant i actuant amb tots els mitjans al seu abast perquè es rectifiqui i es corregeixi aquest desori.

CCOO com a sindicat majoritari, a nivell estatal en el sector de l'ensenyament, recorda que el document inicial presentat pel Ministeri d'Educació i FP en la taula sectorial docent incloïa moltes de les propostes plantejades al llarg d'aquests anys pel sindicat. No obstant això, quedaven algunes qüestions per millorar i alguns problemes per solucionar. Les organitzacions sindicals van plantejar aquestes propostes de millora en la mateixa taula i l'esborrany va seguir la seva tramitació.

El Ministeri va decidir no acceptar cap de les esmenes aprovades en votació i incloses en el dictamen del Consell Escolar, algunes d'elles de CCOO, que milloraven i eliminaven problemes en els processos selectius. Ara, no obstant això, després del dictamen del Consell d'Estat ha incorporat canvis de ultimísima hora que poden posar grans traves a la gestió d'aquests processos en el professorat. La més rellevant podria implicar que, en lloc que totes les places de concurs oposició es regeixin pel mateix procediment, tal com es feia en el procés d'estabilització des de 2018, s'hagin de celebrar dos processos diferents de concurs oposició, un amb les places de reposició (jubilacions) i un altre amb les de la taxa addicional d'estabilització, els dos de lliure concurrència per a tots els aspirants.

Això és enormement problemàtic per als processos selectius docents perquè, o bé s'haurien d'organitzar dues oposicions diferents en dates diferents, per a assegurar aquesta lliure concurrència a tots dos que marca la llei, amb els problemes de gestió i per a les i els aspirants que això comporta, o bé es realitzarien de manera simultània, amb el que les persones aspirants haurien de triar a cegues a quin presentar-se, tenint en compte que qualsevol pot fer-ho a qualsevol dels dos, sense saber quin és en el qual més possibilitats pot tenir. Totes dues situacions són clarament indesitjables per al sistema i per als qui es presenten al procés. Una tercera possibilitat igual d'inadequada seria que les administracions educatives poguessin no convocar taxa de reposició o d'estabilització en algun dels cursos. Això implicaria que no es reduiria la temporalitat segons l'objectiu marcat, perquè convocar estabilització sense reposició o al revés no disminueix el percentatge d'interinitat i fins i tot podria incrementar-lo.

CCOO considera inaudit que es generi una situació absolutament insospitada en tots els passos anteriors del procés de tramitació d'aquesta norma, incloent la taula sectorial docent i el Consell Escolar. Igualment, recorda que en l'anterior procés d'estabilització de 2018 a 2021 es van convocar conjuntament les places de reposició i d'estabilització per concurs oposició sense cap problema i amb el dictamen pertinent en el seu moment del Consell d'Estat.

Per tant, tatxa d'incomprensible que en anàloga situació es canviï de criteri, per una ocurrència sorprenent, quan tots els informes eren favorables, inclosa l'Advocacia de l'Estat, i màximament quan l'última resolució de Funció Pública d'1 d'abril, “Resolució de la Secretaria d'Estat de Funció Pública sobre les orientacions per a la posada en marxa dels processos d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública”, disposa:

Així, en el cas dels processos d'estabilització que es duguin a terme d'acord amb el que es disposa per l'article 2 de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, l'oferta d'ocupació pública en la qual s'autoritzi la convocatòria d'aquests processos d'estabilització pot determinar que les places corresponents als mateixos s'acumulin als processos selectius ordinaris de reposició de personal dels mateixos cossos o categories professionals, podent per això existir per tant una mateixa convocatòria amb uns mateixos exercicis i mèrits a valorar.

Les modificacions per al concurs oposició en la transitòria quarta del Reial decret d'ingrés docent beneficien a totes les persones aspirants en establir exàmens més raonables i no eliminatoris, evitant que quedin places desertes. És injustificable i intolerable que es faci el procés per tres vies diferents.

CCOO continuarà treballant i actuant amb tots els mitjans al seu abast perquè es rectifiqui i es corregeixi aquest desori.

Documentació associada
Documentació associada