Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 21 de novembre 2024.

CCOO reivindica l'accés de les persones trans al món laboral en condicions d'igualtat i la promoció de polítiques actives d'ocupació

    El sindicat exigeix apostar per l'educació i la sensibilització en l'àmbit educatiu, i per la posada en marxa i respecte dels plans de diversitat en l'àmbit professional.

    31/03/2022.
    Dia internacional de la Visibilitat Trans

    Dia internacional de la Visibilitat Trans

    En el Dia de la Visibilitat Trans volem reivindicar el dret de les persones trans a accedir en condicions d'igualtat al món laboral. Això no ocorre per la seva falta de preparació, per l'absència d'aspiracions o inquietuds professionals, o per tenir formació, capacitats i habilitats diferents, sinó que respon a impediments associats al desconeixement que encara persisteixen en la societat.

    L'estigma, l'absència o la falta d'una coeducació real, sumat als prejudicis en relació amb les realitats trans, són les causes per les quals aquestes persones són relegades dels àmbits laborals i compten amb poquíssimes oportunitats de desenvolupar-se professionalment, la qual cosa deriva en una situació de precarietat i marginalitat, moltes vegades insalvable, amb totes les conseqüències econòmiques i personals que això pot generar.

    Un estudi recent situava a les persones trans com el col·lectiu més vulnerable quant a les seves condicions i a la desocupació: dos terços de les persones trans enquestades ocultaven la seva identitat de gènere en el treball i la seva taxa d'atur era més del doble que altres realitats LGTBIQ+.

    Segons la FELGTBI+, “el desconeixement per part del teixit empresarial i del personal d'RR. HH. sobre les realitats de les persones trans, especialment de les dones, així com l'estigmatització que sofreixen, origina que, malgrat tractar-se en molts casos de persones altament qualificades, un enorme percentatge de les persones trans a Espanya es trobi en situació de desocupació i que el 77% de les dones trans hagi sofert discriminació a l'hora de buscar treball”.

    Perquè això canviï, i puguem aspirar realment a eliminar els prejudicis i l'estigma que arrosseguen les persones trans, és imprescindible apostar per l'educació, la formació i la sensibilització en l'àmbit educatiu, i promoure totes les mesures necessàries en l'àmbit laboral a través dels plans de diversitat.

    En l'àmbit laboral, el sindicat manté el seu compromís en defensa dels drets de les persones trans i en la promoció de mesures concretes, com la prohibició i sanció de qualsevol mena de discriminació, polítiques actives d'ocupació –especialment dirigides a les dones trans, que sofreixen taxes de desocupació per sobre del 80%–, l'extensió de la pràctica dels currículums cecs –sense informació de la persona aspirant a un lloc de treball–, o la implantació de vestuaris en els centres de treball –i també en els centres educatius, tant per a personal educatiu com alumnat– que garanteixin la intimitat de les persones, entre altres.

    CCOO continuarà lluitant per a aconseguir espais de treball segurs i inclusius, i apostant per la inclusió i la diversitat com a elements transversals i necessaris en l'àmbit educatiu.