Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 20 d?abril 2024.

Resum de la 2a Mesa d'oposicions

    Consulta les conseqüències, valoracions i com queda l'oferta definitiva de les places que es convocaran per les oposicions de 2022.

    26/11/2021.

    En la reunió mantinguda a les 16h del divendres 26 de novembre de 2021, s'ha tractat la següent ordre del dia amb aquests resultats:

    1. Esborrany de proposta d’acord de Consell de Govern pel qual s’aprova l’oferta pública d’ocupació per a l’any 2021 corresponent al personal funcionari dels cossos docents no universitaris al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    Tot i que el dilluns 22 es va aprovar l’oferta pública d’ocupació per al 2021, arran de la petició de consulta de la resta de sindicats de llevar la taxa d’estabilitat (reserva de places que podrien ser adjudicades per concurs de mèrits), la Conselleria ens ha presentat un segon esborrany. Aquesta nova proposta ha estat avalada per la totalitat de sindicats a excepció de CCOO per les raons que ara exposarem.

    El que implica aquest fet és que s’ha llevat la taxa d’estabilitat de 2019, deixant-la per un altre moment i l’oferta pública d’ocupació només englobarà les taxes de reposició (jubilacions) del 2018, 2019, 2020 i la de 2021 (aquesta darrera, pendent d’aprovació per el Consell de Govern a finals d’any) més l’augment del 10% que es contempla. Les conseqüències que se'n deriven són:

    • per una banda, una reducció de l’oferta d’especialitats i places entre el primer esborrany i la darrera proposta, tal i com es pot comprovar en el càlcul que hem realitzat en el darrer document que dona un total de 1.180 places en detriment de les 1.408 anunciades amb anterioritat.
    • I per altra banda, l’incertessa de qui cobrirà realment les places corresponents a la taxa d’estabilitat.

    Per què parlem d’incertessa? CCOO ha tornat a recalcar, en contra de qui propaga el fum de "qui està es queda", que el Reial Decret que modifica l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic especifica que s’estabilitzen places, no persones, tal i com ha corroborat la pròpia directora general, la qual ha tornat a insistir en que així ho especifica la normativa en curs i que per això pretenien treure totes les places que es poguès ara. Ja que les places que han estat ocupades per personal interí o temporal durant 5 anys, i no s’han ofertat en oposició, seran objecte d’estabilització i adjudicades, si arriba el cas, mitjançant concurs de mèrits. Aquest fet implica que la persona que ara està cobrint aquesta plaça optarà a ella en igualtat de condicions que la resta del personal que compleix amb els requisits d’antiguitat. Per tant, no tenim la certessa ni que sigui ocupada per qui la cobreix ara, ni tan sols per un docent de les Balears, ja que amb un sistema d’accés per concurs de mèrits, qualsevol persona d’àmbit estatal amb el nivell de català que es requereix per oposicions, podrà presentar-se sense cap altre filtre.

    2. Esborrany de la modificació del nombre de places de la Resolució de la directora general de Personal Docent per la qual es convoquen les proves selectives d’ingrés, accés i adquisició de noves especialitats als cossos docents de professors d’ensenyament secundari, de professors tècnics de formació professional, de professors d’escoles oficials d’idiomes i de mestres a les Illes Balears.

    En aquests moments ens estem movent a la vegada entre 3 normatives que es troben a l’aire, que no sabem com quedaran i que regulen els següents aspectes: la situació de l’FP, el Reial Decret-llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública (mal nomenat decret Iceta); i el Decret 276/2007, de 23 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés, accessos i adquisició de noves especialitats en els cossos docents....

    Abans de 31 de desembre s’han de treure totes les places estructurals que s’hauran de consolidar per oposició o per concurs de mèrits.

    La convocatòria d’oposicions es publicarà, en principi, a partir del dimarts de la propera setmana i serà sota les condicions de l’actual Decret 276. Començaran a partir de dia 25 de juny però encara no se sap el dia en concret.

    A partir del 2024 tornarem a una regulació d’interins sota una normativa nova on només es treuran les places estructurals i d’estabilització.

    El que sí és cert és que com a conseqüència de l’elevada temporalitat a les llIes (un 45% front al 28% estatal) hi haurà oposicions per tal d’arribar a la taxa màxima del 8% d’interinitats en 2024.

    El que també és cert és que CCOO, com a primera força sindical a nivell estatal ha treballat, treballa i treballarà sempre per millorar les condicions d’accés a la funció pública, l’acord d’estabilitat per als majors de 55 anys i reclamant una negociació que tracti amb cura la revisió de les plantilles orgàniques, pensant principalment en els interins de les nostres illes. Demanem a la Conselleria que escolti les propostes sindicals per millorar les condicions que regulen la convocatòria d’oposicions a Balears. Paral·lelament necessitem una flexibilització de les proves d’accés per fer més factible l’estabilització de les persones que duen treballant molts d’anys sense haver pogut optar a una plaça però també, sense deixar de donar l’oportunitat a les noves generacions de docents. Tothom ha de tenir dret a optar a les places públiques de funcionari de carrera amb total seguretat jurídica.

    Consulta el número de les places convocades per especialitat i illa, que correspon a les taxes de reposició dels anys 2018, 2019, 2020 i les pendents d'aprovació del 2021.