Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 28 de març 2024.

CCOO adverteix dels riscos de la nova Llei de Formació Professional

  • La inversió és insuficient a mitjà termini. És necessari un enfortiment dels centres públics de formació, enfront del protagonisme de les empreses.
  • La formació dual ha d'estar sempre lligada a un contracte formatiu, garantint que les empreses compleixen requisits de qualitat de l'ocupació, tutoria en el centre de treball sota la responsabilitat del centre de formació, i un seguiment per part de la representació sindical.

09/09/2021.
Formación en la empresa

Formación en la empresa

El Ministeri d'Educació i Formació Professional va assumir l'any 2020 part de les competències de formació per a l'ocupació, inclosa la gestió d'un percentatge important dels ingressos de la quota de Formació Professional per al seu finançament. Encara així, el Ministeri de Treball continua sent competent en polítiques actives d'ocupació, un dels eixos de la qual és la formació tant de persones en situació de desocupació com ocupades.

CCOO hem reclamat una única taula amb tots dos Ministeris que permetés regular una ordenació del conjunt de la formació, amb la finalitat de garantir l'exercici del dret a la formació i al desenvolupament professional en tots els àmbits, així com la governança del sistema, qüestions que no han estat recollides amb claredat en el projecte recentment presentat.

La Llei no pot obviar la naturalesa laboral i el paper de les organitzacions sindicals i empresarials en el desenvolupament de l'exercici del dret a la formació de la població activa.

Per al desenvolupament del dret a la formació de treballadors i treballadores reconegut en l'art. 4.2 de l'Estatut dels Treballadors és important delimitar amb claredat els àmbits d'actuació i garantir la complementarietat i l'eficiència en la gestió de recursos públics.

La inversió anunciada és insuficient a mitjà termini, ja que es nodreix bàsicament amb els fons europeus i amb les cotitzacions laborals en concepte de formació professional, aquestes últimes destinades exclusivament a la formació de la població activa. Sense un increment dels fons provinents dels pressupostos generals no va si pot ser superar els dèficits estructurals que arrossega el sistema; entre ells l'orientació acadèmica i professional en l'ESO, l'abandó educatiu, relacionat sens dubte amb la falta de places públiques en els cicles formatius; l'oferta modular d'FP en els centres d'adults, l'escassetat d'oferta educativa d'FP en els centres rurals etc.

Per a CCOO, que la qualificació de la població activa continuï mostrant una bretxa en els nivells intermedis és degut a la falta d'inversió en la formació professional del sistema educatiu públic en els últims anys. La falta de qualificació és, en tot cas, expressió de la insuficient garantia dels drets a l'educació i la formació reconeguts constitucionalment.

No hi ha formació de qualitat sense ocupació estable i treball decent.

El nostre país té un seriós problema de generació d'ocupació, de model productiu i de precarietat laboral, especialment entre la població jove. La millora de la formació ha d'acompanyar-se de la generació d'ocupació de qualitat, no ajustar-se a un mercat de treball precari.

La Llei regula un increment d'hores pràctiques inassumible per l'actual teixit productiu

En aquest context el projecte de Llei atorga un protagonisme excessiu a ‘l'empresa’ i altres organismes intermedis en l'execució de les polítiques de formació, la qual cosa s'expressa, entre altres coses, en l'increment d'hores de formació en l'empresa (formació dual), podent aconseguir el 100% de la seva durada i sense límit d'edat. No hi ha condicions per a incrementar les hores de formació en l'empresa (ara la matrícula en aquesta modalitat no arriba al 4%). CCOO temem que l'impacte sigui una major precarietat en la inserció, ja no de la població més jove, sinó de tota la població activa.

Per a CCOO, la formació dual ha d'estar lligada sempre a un contracte formatiu, garantint que les empreses compleixen amb requisits de qualitat de l'ocupació, de la tutoria en el centre de treball, sota la responsabilitat del centre de formació i amb el seguiment per part de la representació sindical.

La reforma de la formació professional ha d'impulsar l'exercici del dret a la formació al llarg de la vida en condicions d'equitat. Per això, des de CCOO reivindiquem l'enfortiment dels centres públics de formació enfront del protagonisme de les empreses, així com el seu paper actiu en la transformació de l'entorn productiu, l'ocupació i la demanda de qualificació, vinculant l'oferta, entre altres, a afrontar els reptes del canvi climàtic i la desigualtat social.