Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 20 d?abril 2024.

CCOO exigeix l'augment de les contractacions en el sector educatiu per a garantir la presencialitat segura a les aules

    El sindicat demana que el pròxim curs es garanteixi la presencialitat segura en totes les etapes educatives, respectant les mesures de seguretat i salut, la qual cosa implica mantenir les contractacions realitzades a conseqüència de la pandèmia i augmentar el nombre de docents en les etapes educatives que s'han impartit en una modalitat semipresencial.

    14/05/2021.
    Es necesario prorrogar las 35.312 contrataciones de este curso y aumentar el número de docentes en casi 30.000 docentes de cara al siguiente.

    Es necesario prorrogar las 35.312 contrataciones de este curso y aumentar el número de docentes en casi 30.000 docentes de cara al siguiente.

    La Federació d’Ensenyament de CCOO (FECCOO) es va dirigir per escrit a la ministra d’Educació i Formació Professional el passat mes d’abril per a sol·licitar la pròrroga del personal docent contractat aquest curs, ja que les circumstàncies que van forçar la seva incorporació no han desaparegut ni ho faran a curt termini.

    Així mateix, CCOO ha demanat en les diferents meses de negociació que aquest tema s'abordi amb la major celeritat possible, no sols en l'àmbit de la Conferència Sectorial, com hem pogut saber que succeirà, sinó també en el marc de la negociació col·lectiva.

    Com es recull en l’informe de FECCOO Pròrroga de les contractacions originades per la pandèmia de Covid-19 i reducció de ràtios, le s contractacions han permès fer front a la situació de crisi, però no han garantit la presencialitat total en totes les etapes educatives.

    Segons els càlculs actualitzats a partir de les dades del Ministeri d'Educació i Formació Professional, faria falta prorrogar les 35.312 contractacions d'aquest curs i augmentar el nombre de docents en gairebé 30.000 docents de cara al següent curs per a garantir l'educació presencial en tots els nivells. Només a Castella i Lleó i Navarra l'alumnat ha gaudit d'una presencialitat total.

    La Federació d'Ensenyament de CCOO estima que, per a poder estendre la situació d'aquestes dues comunitats a la resta de territoris amb una reducció de les ràtios a les aules, seria necessària una inversió de 2.654.470.608,75 euros, la qual cosa suposa el 0,24% del PIB de l'any 2020.

    Més enllà de l'augment de professorat per a complir les mesures sanitàries i de seguretat, el sindicat reivindica la millora en l'educació de la reducció del número d'alumnat per aula, tal com nombrosos estudis assenyalen:

    • La ràtio de les aules és un element important en els resultats de les i els escolars, i pot ser afectada directament per actuacions polítiques. En igualtat de condicions, augmentar la ràtio d'una aula danyarà els resultats de l'alumnat.
    • L'evidència suggereix que elevar el nombre d'escolars a l'aula perjudicarà no sols la puntuació en les proves dels nens i les nenes a curt termini, sinó també la seva formació a llarg termini. Els diners estalviats avui en incrementar la ràtio de les classes tindran costos socials i educatius majors en el futur.
    • El benefici que suposa la baixada de la ràtio en una classe és major per als nens i les nenes de baixos ingressos i minories socials, mentre que qualsevol augment en la ràtio serà factiblement més perjudicial en aquestes poblacions.

    A més, és imprescindible el compromís de la pròrroga de la contractació de la resta de personal de serveis complementaris que s'ha realitzat aquest curs així com l'augment d'aquest per a fer front a totes les tasques essencials dels centres educatius i que sense aquest personal no es podria garantir el seu correcte funcionament.