Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 24 d?abril 2024.

CCOO demana al Ministeri d'Educació la pròrroga de les contractacions docents en la Conferència Sectorial d'Educació

  • Presenta un informe analitzant la importància de la ràtio en el sistema educatiu

Les circumstàncies que van fer necessària la contractació de més de 36.000 docents durant el curs 2020/2021 per a fer front a l'impacte de la Covid-19 en l'educació no han desaparegut ni es preveu que ho facin a curt termini.

03/05/2021.
PRÓRROGA CONTATACIONES

PRÓRROGA CONTATACIONES

Les circumstàncies que van fer necessària la contractació de més de 36.000 docents durant el curs 2020/2021 per a fer front a l'impacte de la Covid-19 en l'educació no han desaparegut ni es preveu que ho facin a curt termini. D'aquí ve que, en l'informe "Pròrroga de les contractacions originades per la pandèmia de Covid-19 i reducció de ràtios", CCOO exigeixi que es mantinguin les contractacions en totes les comunitats autònomes. Això seria possible amb un pla d'inversió plurianual de 2.654.470.608,75 euros per a la reducció de les ràtios de manera generalitzada en l'Estat, la qual cosa portaria a augmentar la plantilla en 63.886 docents més respecte al curs 2019-2020.

La pandèmia causada per la Covid-19 va provocar, al març del passat any, la interrupció de les classes presencials i la instauració d'un dubtós model educatiu no presencial durant el que restava de curs, per al qual el sistema educatiu no estava preparat, encara que en reiterades ocasions FECCOO havia demandat una dràstica modernització dels equips informàtics dels centres, la millora de la connectivitat i un ambiciós programa de formació permanent del professorat en el desenvolupament educatiu de les TIC. Sens dubte, això va donar lloc a enormes dificultats en un sistema que no comptava amb el necessari per a afrontar aquests reptes. No obstant això, aquests van ser assumits amb enorme generositat i compromís per la comunitat educativa en general i pel professorat en particular, amb un enorme cost personal i volum de treball en un temps rècord.

Amb l'inici de curs es van implementar, en les diferents comunitats autònomes, diferents plans per a fer front a la situació educativa derivada de la pandèmia. La gran majoria de les CC. AA. van apostar per una reducció, en major o menor mesura, de les ràtios, encara que clarament insuficient en les etapes d'educació no universitària, com va posar de manifest l'Informe sobre Inici de Curs 2020-2021 de FECCOO. Això va provocar la contractació de professorat extra per a fer front a la nova situació, encara que lluny del que el sindicat havia demandat.

Només quatre mesos després d'iniciat el curs, i a punt d'esclatar la tercera onada, el 22 de desembre de 2020 la Comunitat de Madrid va decidir no renovar el contracte a 1.170 docents, la qual cosa va provocar mobilitzacions en el sector.L'increment de professorat en els centres educatius ha suposat una millora en l'educació de l'alumnat, que ha gaudit d'una atenció més individualitzada i major quantitat de reforços i suports que han pretès pal·liar els efectes negatius del període de confinament.

Segons les estimacions que s'han realitzat des de la Federació d'Ensenyament de CCOO, la inversió total a nivell estatal que ha suposat aquesta contractació ha estat d'1.380.297.274,76 euros. Sens dubte, un esforç pressupostari que no ha de quedar en una anècdota pandèmica i que ha de consolidar-se i transformar-se en una aposta per la reducció de les ràtios, com a mesures d'equitat i qualitat educatives.

La xifra total de contractacions dista substancialment de la proposta per CCOO, ja que, per a la reducció de la ràtio de l'alumnat a 20 estudiants per unitat o grup, el total de docents que s'haurien d'incorporar ascendiria a 63.887.

Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO creiem imprescindible que es mantingui la contractació del professorat que s'ha incorporat en 2020/2021 durant el següent curs, ja que les circumstàncies que van fer necessàries les mesures d'atenció educativa per a fer front a l'impacte del Covid-19 en l'educació no han desaparegut ni es preveu que ho facin a curt termini. Des del Ministeri d'Educació i Formació Professional s'ha d’acordar amb les comunitats autònomes, en el marc de la Conferència Sectorial, el manteniment d'aquestes contractacions, evitant així que hi hagi territoris de primera i de segona.

La Federació d'Ensenyament de CCOO va proposar en les esmenes a la LOMLOE la reducció de les ràtios en la Llei, fixant-les en 15 estudiants per unitat en Infantil, 20 en Primària i Secundària, i 25 en Batxillerat. Segons els càlculs del sindicat, amb el volum de contractació destinat a rebaixar les ràtios a 20, es podrien aconseguir les ràtios proposades en l'esmena de la LOMLOE.

En aquest sentit, des de la Federació d'Ensenyament de CCOO exigim que s'estableixi un pla d'inversió plurianual de 2.654.470.608,75 euros per a la reducció de les ràtios de manera generalitzada en l'Estat, la qual cosa portaria a augmentar la plantilla en 63.886 docents més respecte al curs 2019-2020. Aquest increment permetria aconseguir la composició òptima de les plantilles quant a edat que estableix l'OCDE, ja que previsiblement s'incorporarien majoritàriament docents menors de 30 anys a les aules.

Veure informe

Carta de la Ministra d'Educació

 

Documentació associada
Documentació associada