Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 3 de juliol 2025.

MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA : MGF

    19/11/2020.
    Mutilació genital

    Mutilació genital

    En l'actualitat la mutilació genital femenina continua sent una pràctica estesa sota el pretext de ser un procés que atorga identitat ètnica, ancestral, tradició cultural i religiosa, transmissió de mares a filles, excloent del grup de pertinença...i moltes més accepcions que ni vull pronunciar ja que la MGF és una pràctica que vulnera tots els drets humans bàsics de les nenes i dones proclamant-se com una agressió sexual i violència de gènere, atemptant contra els drets sexuals i reproductius de totes les nenes i dones que la pateixen.

    A Espanya hi ha 3.652 nines que estan en perill de sofrir aquesta terrible mutilació, i encara que hi ha protocols per a la prevenció i actuació es continua exercint aquesta esborronadora activitat. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), existeixen més de 125 milions de dones i nines en el món a les quals se les practicarà la mutilació genital.

    La unió europea i també el parlament europeu han pres iniciatives jurídiques contra la MGF. Espanya, país receptor d'un gran flux migratori de països on la pràctica mutilatoria és molt elevada, ha ratificat en diversos convenis internacionals la violació dels drets humans i en l'article 262 de la Llei d'enjudiciament criminal s'expressa clarament com un delicte tipificat en el codi penal. Cal assenyalar que a l'agost de 2016 el Parlament de la Unió Africana va avalar la prohibició de la mutilació genital femenina en tot el continent. D'altra banda, diversos països africans han elaborat mesures legislatives pròpies per a erradicar aquesta pràctica. Independentment de totes les actuacions internacionals, la meva pregunta és: com es pot aturar aquesta terrible activitat?...Des de tot el meu respecte per la diversitat cultural i religiosa no puc deixar de cridar i denunciar la MGF ja que encara queda un llarg camí perquè aquesta espantosa activitat desaparegui de la vida de moltes nines i dones en el món; només amb el compromís de canvi a nivell educatiu, social i sanitari es pot erradicar aquesta pràctica, així com amb total i absoluta fermesa en la prevenció i conscienciació de la societat en general.

    ANTONIA MERCANT