Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 21 d?abril 2025.

CCOO presenta un informe sobre l’increment preocupant de la privatització en la Formació Professional

    El sindicat denuncia, a més, que hi ha un increment desmesurat de l’oferta a distància i que el procés de “dualització” s’està desenvolupant amb enormes dificultats a les comunitats autònomes.

    07/04/2025.

    La Federació d’Ensenyament de CCOO ha presentat aquest matí un informe que ofereix una panoràmica de la situació actual de la Formació Professional a les diferents comunitats autònomes, marcant les tendències que més preocupen el sindicat: l’avenç dels centres privats, l’augment desmesurat de l’oferta a distància i els obstacles que troba la FP Dual en el seu desplegament.

    La privatització de la Formació Professional queda en evidència si es té en compte l’evolució de l’alumnat matriculat en centres privats de FP a distància entre els cursos 2015-2016 i 2022-2023. En Grau Mitjà, l’increment d’alumnat en centres privats ha estat del 1.401,5%, enfront del 132% als centres públics; mentre que, en el mateix període, l’alumnat de Grau Superior a distància ha augmentat un 1.605% a la privada, enfront del 176% a la pública.

    D’altra banda, la viabilitat dubtosa d’una FP totalment Dual es reflecteix en la manca d’empreses capaces d’assumir la demanda formativa i, sobretot, en la carència de tutors/es d’empresa. Pensant en la qualitat de la formació que rep l’alumnat, és fonamental que hi hagi una capacitació equivalent entre el tutor o tutora del centre i el de l’empresa, encara més quan part del currículum i dels “resultats d’aprenentatge” s’adquireixen i s’avaluen dins la pròpia empresa.

    Per fer front a aquestes problemàtiques, el sindicat proposa actuacions com ara que el sistema disposi d’una oferta de places públiques adequada, suficient i de qualitat; que s’eliminin les dificultats d’accés i matriculació als cicles formatius de Grau Mitjà i Superior; i que l’oferta es coordini amb la demanda d’ocupació, tenint també en compte una perspectiva de gènere, però sense perdre de vista el dret a una formació que no sempre ha de tenir com a únic fi la inserció laboral.

    En el cas de la FP Dual, és urgent incrementar les plantilles necessàries per implantar aquesta modalitat amb condicions, sempre en consens amb el professorat, per poder fer el seguiment i la coordinació que exigeix un desenvolupament de qualitat. I, evidentment, que l’estada en administracions públiques sigui objecte de negociació col·lectiva per evitar la substitució de llocs de feina i la sobrecàrrega laboral de les persones tutores.

    Pel que fa al professorat, CCOO exigeix que s’assegurin les hores suficients per a docents que desenvolupin projectes i tutoritzin pràctiques formatives, que es disposi de plans ben estructurats i de recursos adequats, així com altres mesures de pes que es detallen en l’informe.

    Documentació associada
    Documentació associada