Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 8 de desembre 2024.

NOTA DE PREMSA

Malestar entre els Serveis d’Orientació Educativa davant la incorporació de psicòlegs als centres

    CCOO denuncia els problemes generats per la implantació del nou programa pilot en els serveis d’orientació dels IES

    09/10/2024.

    Dilluns, 7 d’octubre de 2024

    La incorporació de psicòlegs “educatius” als instituts està generant un malestar creixent entre molts professionals dels serveis d’orientació i PSC (Professor/a tècnic de Serveis a la Comunitat).

    Aquest curs s’ha engegat un programa pilot que, en principi, tindrà una duració de tres anys. A priori, la incorporació de més personal pot semblar una bona notícia, però la realitat és ben diferent.

    Les sensacions recollides des del nostre sindicat són de frustració, decepció, impotència i menyspreu cap als serveis d’orientació. Els professionals se senten qüestionats i tractats com si no fossin prou competents, posant en dubte la tasca que han desenvolupat fins ara. No van ser consultats sobre la idoneïtat de la implantació d’aquesta figura.

    Per començar, no es va demanar el parer de les professionals que fa molts anys que estan treballant, no s’ha fet un estudi previ ni planificació abans d’engegar el programa. Aquestes mancances organitzatives han contribuït a l’actual sensació d'incertesa i malestar.

    De fet, si analitzem les funcions assignades a aquesta nova figura, veiem que entren en conflicte amb les tasques que ja realitzen els serveis d’orientació (OE i PSC), generant una ambigüitat preocupant. A més, segons ens informen alguns orientadors dels IES, hi ha casos en què es neguen a fer la planificació i informes per escrit, fet que agreuja la confusió i la manca de directrius clares.

    La realitat és què, una part dels psicòlegs/psicòlogues “educatives” no compleixen els requisits necessaris per ocupar aquestes places.

    L’associació d’orientadors i orientadores educatives de les Illes Balears alerta sobre aquest enfocament. La LOGSE va consolidar la figura del psicòleg/psicòloga educativa als centres escolars i durant molts anys va tenir enfocament clínic. Els darrers anys s’ha fet molta feina per passar a un model d’intervenció envers diagnòstic, ha costat molt, i ara es pretén fer passos enrere. 

    Segons la Unió Europea, la ràtio per professional dels SOE hauria de ser de 250 alumnes per orientador, però la realitat està molt lluny d’aquesta xifra. Tot i que reconeixem l’esforç de la Conselleria, que ha incrementat el nombre d’orientadors a infantil i primària aquest curs, això és insuficient. Si parlem de la realitat dels PSC ja és sagnant, la ràtio es dispara exponencialment. Com a exemple direm què a Menorca hi ha 5,5 PSC per 28 escoles, inviable.

    Com ja hem comentat en anteriors notes de premsa, el problema que hi ha quan a malestar emocional als centres educatius és qüestió de caire social, no únicament educatiu.

    L’enfocament que cal donar a aquest problema passa per afrontar-lo de manera integral per part del govern balear, incrementant les plantilles dels SOE (Conselleria d’Educació), d’IBSMIA (Conselleria de Sanitat) i Serveis Socials (Conselleria d’Afers Socials). Només així es podrà treballar per una prevenció i tractament primerenc per evitar que les dificultats emocionals es converteixin en trastorns i malalties mentals.