Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 19 d?abril 2024.

CCOO exigeix reforçar i augmentar les plantilles dels centres educatius per a un començament de curs segur

  • Presentació de l'informe "Proposada de CCOO en matèria de Salut i Seguretat en els centres educatius: desescalada i curs 2020-2021"

La Federació d'Ensenyament de CCOO detalla una sèrie de propostes per a afrontar la desescalada en el sector educatiu i abordar la “nova normalitat”de cara al pròxim curs 2020-2021. Som conscients de la incertesa i l'escassetat d'evidències científiques sobre com evolucionarà la pandèmia. No sabem què ens ofereix el pròxim curs, però sí que serà excepcional.

20/05/2020.

Ara que es discuteix la volta a l'activitat docent en aquest final de curs i es comença a parlar de la volta al col·le al setembre, és necessari revisar la legislació vigent en matèria de Salut Laboral i crear els òrgans establerts en les normes. Moltes comunitats no tenen encara comitès de Salut i Seguretat Laboral en el Treball. Urgeix crear-los on no ho estiguin i convocar-los on ja estiguin constituïts, amb l'objectiu de negociar amb els representants legals dels treballadors i treballadores les condicions en les quals es desenvoluparà la volta a les aules, perquè es dugui a terme en un entorn segur, garantint la salut de tota la comunitat educativa.

La funció principal dels centres és garantir el dret a l'educació i, en una situació tan excepcional com la que vivim, les condicions laborals de les persones treballadores han de garantir la seva salut i seguretat, una cosa igualment aplicable a l'alumnat que atenen i a les seves famílies.

La volta als centres educatius no pot basar-se en criteris exclusivament de conciliació de la vida familiar i laboral oblidant les qüestions de salut i seguretat. La conciliació no és un problema que hagi de resoldre l'escola, l'ha d'atendre i resoldre el conjunt de la societat.

Tant en l'Educació Infantil com l'Educació Especial, per les seves característiques pròpies, no s'han de reprendre les labors lectives, ja que, de fer-ho, és impossible garantir la seguretat i la salut de tots els seus integrants. Per això, per al pròxim curs hauran de comptar amb plans especials i específics. També és preferible ajornar la incorporació de l'alumnat de la resta dels nivells per al pròxim curs. La prioritat ha de ser la salut de l'alumnat i de tots els professionals. Sense garanties, la Federació d'Ensenyament de CCOO considera que no es poden reobrir els centres.

En tot cas, des de CCOO exigim l'obligatorietat de l'ús de l'adequat material de protecció i higiene individual (màscares, mampares, gels hidroalcohòlics, tovalloles de paper d'un sol ús, etc.), a més de la implementació de protocols que assegurin el distanciament social.

Cal reforçar la neteja i desinfecció abans, durant i després de l'obertura de qualsevol centre, amb els protocols, els productes viricides autoritzats i el suficient personal de neteja degudament protegit. En els menjadors, a més dels requisits per al sector de l'hostaleria, s'ha de tenir en compte el públic al qual van dirigits i les seves característiques pròpies per a garantir la seguretat.

CCOO exigeix reunions urgents i extraordinàries dels òrgans de representació legal dels treballadors i treballadores especialitzats en prevenció de riscos laborals, tant en les administracions públiques com en les empreses, per a elaborar i aprovar plans de continuïtat de l'activitat docent amb les degudes garanties. Aquests plans han de contemplar almenys:

- Una avaluació dels riscos de contagi en el sector en els diferents escenaris i tipus d'activitat concreta.

- Identificació i actuacions amb les persones especialment sensibles.

- Propostes de mesura preventives.

- Escenaris de risc en les diferents fases i tasques.

- Determinació del personal disponibles i necessari per a enfrontar totes les tasques requerides.

- Plans d'actuació en el cas de detectar possibles contagis.

- Càlcul d'aforaments i distribució del personal per a guardar les distàncies de seguretat.

- Materials de protecció i higiene per al personal.

- Protocols de gestió de residus.

- Verificació de les actuacions dutes a terme.

- Designació d'un delegat o una delegada que vigili el compliment de tot això en cada centre.

- Una avaluació dels riscos per a la salut que suposa el teletreball i les mesures a adoptar.

Per a CCOO és imprescindible extremar les mesures de prevenció i higiene en el sector educatiu. Seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, proposem un decàleg d'actuacions que contempla l'adopció de protocols i materials de neteja, utilització d'instal·lacions i equips, mitjanes i productes d'higiene, gestió de residus, etc. Així mateix, cal establir protocols de formació i informació per a tota la comunitat educativa per a un ús adequat de totes les mesures implementades, sempre adaptades a la realitat de cada centre.

Hem de plantejar la nova normalitat sobre tres aspectes:

A) Garantia de control i compliment de les recomanacions sanitàries de seguretat, clau per a una reducció permanent de la ràtio.

B) La mobilitat als centres educatius, amb especial atenció a les rutes escolars, seguint les recomanacions de Sanitat.

C) Actuacions a l'interior dels centres.

Ens centrem en tres escenaris possibles:

Escenari 1: Nova normalitat. Similar a la pre-Covid. Classes presencials. Aplicar la generalitat de les mesures proposades, sense alterar els dies lectius i amb reduccions significatives de ràtios.

Escenari 2: Nova normalitat educativa (la més probable). A la generalitat de les mesures proposades caldria sumar unes altres que reduïssin la ràtio a un 25% o 50% de l'actual.

Escenari 3: Nou confinament. Per seguretat i la salut cal avaluar els riscos per a la salut del teletreball en els seus aspectes físics, psicosocials i de seguretat cibernètica.

En qualsevol cas, cal reforçar i augmentar les plantilles i posar en valor i donar suport a la labor professional del personal laboral i d'administració i serveis dels centres educatius, incorporant diplomats en Infermeria (DUE). A més, cal establir protocols i mesures d'actuació en la incorporació i la sortida dels centres educatius i per a una gestió segura dels esbarjos, en els desplaçaments interiors pels centres, i durant l'ús menjadors escolars, instal·lacions esportives, sales d'informàtica, laboratoris, tallers d'FP, biblioteques, etc.

Exigim una avaluació amb participació sindical en totes aquestes mesures i totes les que puguin adoptar-se, per a detectar deficiències i valorar l'eficàcia de les iniciatives desenvolupades, així com per a establir unes altres que s'estimin oportunes.

Descarrega't l'informe proposta de CCOO en matèria de Salut i Seguretat en els centres educatius: desescalada i curs 2020-2021