Federació d'Ensenyament de CCOO de les Illes Balears | 16 d?abril 2024.

Guia de com treballar a l'escola pública

    Indicacions dels processos d'oposicions i borsa d'interins.

    27/05/2019.
    Com treballar a l'escola pública

    Com treballar a l'escola pública

    Si estàs acabant els estudis de magisteri o de màster de formació per a professorat i vols treballar a l'escola pública, t'interessa aquesta informació.

    Les plantilles de les escoles públiques es composen, en termes generals, de docents amb dos tipus de contractes:

    - El funcionari o funacionària interina

    - El funcionari o funcionària de carrera

    QUÈ HE DE FER SI VULL SER FUNCIONARI O FUNCIONÀRIA INTERINA?

     Per ser funcionària o funcionari interí, t'has d'apuntar a la borsa d'interins.

    Com i quan em puc apuntar a la borsa?

    Periòdicament es fa una convocatòria. És imporant estar pendent de la publicació d'aquesta convocatòria. Si t'afilies a CCOO, nosatres estarem pendents per tu. Per a que et facis una idea del que és una convocatòria a la borsa d'interins, pots consultar la d'enguany clicant aquí.

    Podeu trobar una guia de com es realitza el tràmit per apuntar-se a la llista d'interins clicant aquí.

    En quin ordre em situo a la llista d'interins?

    Un cop estiguis admès o admesa a la llista d'interins, tindreu passareu a formar part del que s'anomena llista "s" (substituts) Us ordenareu segons la vostra nota d'experdient i les titulacions que teniu (idiomes, màsters, post-graus, doctorats...)

    Després d'haver treballat 30 dies seguits en un centre públic, estareu tutoritzats i passareu a formar part de la llista "i" (interins) En aquesta llista, en el barem es tenen en compte més punts. Per veure un resum sobre el barem de la llista d'interins podeu clicar aquí.

    QUÈ HE DE FER SI VULL SER FUNCIONARI O FUNCIONÀRIA DE CARRERA?

    Per ser funcionària o funcionari de carrera, has de passar el procés selectiu d'accés a la funció pública docent, les "oposicions".

    Per poder passar el procés selectiu d'ingrés a la funció pública docent, el primer que has de saber és:

    Quan es convoquen oposicions a la meva comunitat autònoma? Quantes places s'han convocat? De quines especialitats?

    Per saber tot això has d'anar a un document que es diu convocatòria oficial. És imporant estar pendent de la publicació d'aquesta convocatòria. Si t'afilies a CCOO, nosatres estarem pendents per tu. Per a que et facis una idea del que és una convocatòria d'oposicions, pots consultar la d'enguany clicant aquí.

    Un cop publicades oficialment les oposicions, hi haurà un termini d'inscripcions. T'hauràs d'inscriure telemàticament i/o presencialment.

    Et trobaràs que hi ha diferents torns. T'expliquem breument que significa cada torn, però en el teu cas, t'hauràs d'incriure al torn 1 o 2.

    TORN 1: Torn lliure. Per totes aquelles persones que volen entrar a la funció pública docent i encara no són funcionaris o funcionàries de carrera.

    TORN 2: Places reservades per a persones amb una discapacitat reconeguda superior al 33%.

    TORN 3: Places reservades per aquells docents dels cossos A2 (infantil, primària i FP) que volen accedir als cossos de nivell A1 (secundària, règim especial)

    TORN 4: Places reservades per aquells docents que volen accedir a un altre cos però del mateix subgrup. Per exemple, una professora d'aglès de secundària que vol passar a anglès a EOI.

    TORN 5: per aquelles persones que volen canviar d'epecialitat dins un mateix cos. Per exemple, un professor de secundària de castellà que vol passar a història.

    Quan ja t'hagis inscrit, es publicarà una llista provisional d'admesos i exclosos. En cas de sortir exclòs tendràs un termini de reclamacions. Acabat aquest termini de reclamacions, es publicaran les llistes definitives. Ja estàs apuntat! Ara has d'estudiar.

    Què he d'estudiar?

    Hi ha un temari oficial per a cada especialitat. Si cliques aquí pots consultar una taula resum enllaçada als temaris de les oposicions que es convoquen enguany. Pensa però que també tendràs proves pràctiques i hauràs de presentar una programació didàctica i unes unitats didàctiques. Et convido a llegir el punt següent per saber totes les proves a les que t'hauràs de presentar.

    Com són les proves selectives?

    Aquest procés selectiu consta de dues fases: una d'oposició i una de concurs. Per això es diu que és un concurs-oposició.

    Com hem dit abans, en el procés selectiu hi ha diferents torns. Cada torn té les seves proves. Clicant sobre el torn que t'interessa podràs consultar un quadre resum amb totes les proves que hauràs de superar.

    TORN 1 I 2

    TORN 3

    TORN 4

    TORN 5

    Com deiem el procés és de Concurs - Oposició. Primer es farà la fase d'oposició i després la de concurs.  És molt important que tenguis present que no es tracta d'un examen més, es tracta d'un procés selectiu per accedir a un lloc de feina. El que comunment es coneix com entrevista de feina.

    OPOSICIÓ

    L'oposició consta de dues proves i cada prova consta de dues parts:

    PRIMERA PROVA

    La primera prova serveix per comprovar els coneixements específics necessaris per impartir l'especialitat. Consta de dues parts: la part A i la part B.

    La part A és el desenvolupament d'un tema del temari oficial. Per escollir el tema, es treuran un nombre de bolles al atzar. El nombre de bolles que es treuran depèn del nombre de temes que té el temari de la teva especialitat. De les bolles que han sortit podreu triar el tema que volgueu desenvolupar.

    La part B és la resposta d'un supòsit pràctic que depèn de l'especialitat.

    Es fa la mitja aritmètica has de tenir un 5 o més per passar a la prova següent.

    SEGONA PROVA

    La segona prova serveix per comprovar les aptituds pedagògiques dels aspirants. Per això hauràs de presentar una programació didàctica i un mínim de 12 unitats didàctiques. Si has passat la primera prova et convocaran a la defensa del document. També té dues parts: la part A i la part B.

    La part A és la defensa d'una programació didàctica.

    La part B és la defensa d'una de les unitats didàctiques de tres triades a l'atzar.

    Per superar aquesta prova també hauràs de tenir un 5 o superior.

    CONCURS

    A la fase de concurs també s'obté una nota de 0 a 10 que dependrà dels anys d'experiència docent i dels mèrits (idiomes, formació, altres estudis...)

    Amb la nota final serà la mitjana ponderada amb la nota d'oposició (55%) i la nota de concurs (45%) respectivament. Els aspirants s'ordenaran segons aquesta nota. Al final obtindran plaça tantes persones com places s'han convocat començant per la que està situada superior de la llista.

    Si has superat totes aquestes proves i has aconseguit plaça estàs d'enhorabona! T'anomenaran funcionari en pràctiques durant el primer curs i després d'aquestes pràctiques ja seràs funcionari o fincionària de carrera.